Сблъсъци между протестиращи студенти са избухнали тази сутрин в центъра на Атина, съобщи

...
Сблъсъци между протестиращи студенти са избухнали тази сутрин в центъра на Атина, съобщи
Коментари Харесай

Сблъсъци и ранени по време на студентски протест в Атина

Сблъсъци между протестиращи студенти са избухнали тази заран в центъра на Атина, заяви телевизия Скай. При безредиците са били ранени осем души.

Инцидентите са се разиграли на улица „ Панепистимиу “, където са почнали да се събират студенти за присъединяване в общонационалния митинг през днешния ден по обяд против разрешаването на частните университети в Гърция. Според информациите конфликтите са почнали поради спор кой блок от участващите организации да застане в челото на шествието.

Много улици в гръцката столица са затворени поради хилядите студенти, които дойдоха от цялата страна.

Участие в митинга са декларирали 150 студентски сдружения, възпитаници, преподаватели и чиновници на висши образователни заведения.

Според протестиращите законопроектът на правителството, който отваря вратите за основаването на частни университети, ще комерсиализира висшето обучение, ще ускори обществените неравенства, ще обезцени дипломите от държавните университети и ще понижи финансирането им.

От своя страна в обява във Фейсбук премиерът Кириакос Мицотакис наскоро отбрани самодейността на държавното управление си, като съобщи, че законопроектът е „ огромна и историческа стъпка “, която ще разреши огромна част от 40-те хиляди гръцки студенти, които в този момент се образоват в чужбина, да изберат да следват в родината си, ще сътвори опция за привличане на задгранични студенти в Гърция и ще върне в Гърция учени, които сега преподават в задгранични университети.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР